Какъв телевизор да избера?

14979

Вече е почти 2020г. и изобилието от телевизори на пазара ви притеснява?

Чували сте за Smart телевизор, Full HD телевизор, 3D телевизор, 4K и UHD, и LCD матрица, но не знаете какво значат тези термини?

Прочетете този материал преди да изберете най-подходящия телевизор за своите нужди, без да жертвате от качеството, но спестявайки пари! В края на статията ще знаете отговора на въпроса „Как да избера телевизор?”.

Хубав телевизор 2016На прага на 2020г. телевизорът е една от техниките във всеки дом, която присъства неизменно в ежедневието на всеки от нас вече близо век (първите телевизионни новини на живо са излъчени в Лондон от „Александра палас“ през далечната 1936). В същото време телевизорите днес и телевизорите от средата на 20-ти век си приличат само по названието. Малко хора си спомнят за черно-белите телевизори (все пак сме края на 2019г.), а дори бебетата знаят за какво служи дистанционното на телевизора.

Но ако преди 30 години в България се чакаше на опашка по списък и телевизори се купуваха само с „връзки”, то днес магазините са препълнени с телевизори с различни размери, функции и естествено, на различна цена. За да изберете най-подходящия телевизор за своите нужди, на най-добрата цена, трябва да знаете какво значат раличните абревиатури, но също и какви са отзивите за производителя и конкретния модел телевизор.

Избор на телевизор

Изборът на телевизор в наши дни може наистина да бъде много труден. Разнообразието от цени и размери ще задоволи и най-придричивите клиенти, но за да не се чувстваме „излъгани”, трябва да можем да се ориентираме в тази технологична джунгла.

В днешно време на пазара има телевизори от 100 до над 10 000лв., с размери на екрана (наричани още „диагонал на екрана” – обикновено посочвани в инчове) от 19” до над 55”. Всеки от тях разполага с различни функционалности (видео входове, смарт функции, мрежови възможности) и е с различна разделителна способност (резолюция) на екрана.

Избор на телевизор според цената

Естествено, на първо място трябва да определим бюджета, който сме склонни да отделим за новия си телевизор. Въпреки, че телевизорите се ползват ежедневно и от цялото семейство, не би било нормално да изхарчим за телевизор повече от едномесечната си заплата. Дори е препоръчително да се вместим в рамките на половин месечно възнаграждение, за да не се чустваме притеснени.Качествен евтин телевизор

Естествено съществува възможността за покупка на телевизор на кредит (дори има оферти за телевизори на кредит с нулева лихва), но това не е добра идея, освен ако не сме абсолютно сигурни в бъдещите си доходи.

След като сме определили максималната сума, която ще изхарчим за телевизора, трябва да направим справка в поне няколко магазина за възможните марки и модели, които се вместват в дадените ценови рамки. Emag.bg например имат изключително удобни филтри по цена на телевизора, които ще ни покажат всички модели по зададени минимална и максимална цена – напр. всички модели телевизори от 200 до 500лв. Друго удобство е, че след филтриране ще можем да видим кои размери и марки телевизори удовлетворяват нашите изисквания за цена, което ще стесни границите на потенциалните покупки. (снимка).

Телевизори от 200 до 500лв. Телевизори от 500 до 1000лв.

Телевизори от 1000 до 1500лв. Телевизори от 1500 до 2000лв.

Телевизори от 2000 до 3000лв. Телевизори от 3000 до 4000лв.

Телевизори от 4000 до 5000лв.

Избор на телевизор според размера

След като свием избора на телевизор според определения бюджет, или пък (още по-добре) разполагаме с неограничени средства за покупка на телевизора, идва ред на размера.

Освен от личните ни предпочитания, за определяне на подходящия за нашия случай размер на телевизора е важно да се знае разстоянието, от което екранът ще се гледа. Тоест размера на телевизора косвено зависи от големината на помещението, в което ще се поставя. Има примерни таблици за допустимо безопасно и комфортно разстояние за гледане на телевизия, една от които споделяме по-долу.

(следва продължение)