Смарт TV box – най-добрият избор

През последните няколко години заедно с навлизането на т.нар. смарт телевизори на пазара се появи и едно устройство, което първоначално не предизвика очаквания интерес, но през 2020 вече все повече хора решават, че е време да си го купят – смарт TV box.Най-добрият евтин ТВ бокс в България

За да сме сигурни, че ще получите максимално качество за парите си, в долните редове сме се постарали да подберем основните характеристики на тв-бокса, които да гарантират качественото изпълнение на това, за което е предназначен.

ВИЖ промоциите на Андроид TV box в момента

Какво е Android TV Box?

Смарт Android TV box е всъщност „компютър“, поставен в малка кутия с размерите на телевизионните приемници или тези на ТВ операторите, който може да се използва точно като всеки компютър – да гледате видеоклипове, да играете игри и да сърфирате в мрежата. Почти всички тв-боксове работят на същата операционна система, на която работят много смартфони – Android. По своята същност, Android TV box-а е като медиен център, който може да превърне всеки обикновен телевизор в Smart TV (ако все пак не искате допълнителни устройства, вижте нашите предложения за евтини смарт телевизори).

Операционна система на TV Box-а

ОС Android 6.0 или по-висока

Когато гледате спецификациите на всеки ТВ бокс, не забравяйте да проверите версията на Android, която работи. Въпреки че повечето производители актуализират продуктите си редовно, все още има някои, които използват по-старите версии на ОС.

Устройствата, работещи с остарели операционни системи, обикновено са по-евтини, но по-новите ОС идват с корекции на грешки, подобрена производителност и поддръжка за повече време.

За да сте сигурни, че купувате хубав TV box през 2020 г. трябва да се уверите, че избраният от вас модел идва поне с Android 7.0 (Nougat) или по-висока версия.Какъв ТВ бокс да избера?

Поддръжка

На пазара има много устройства, които се предлагат с привидно добри характеристики, но реално несъществуваща поддръжка за потребителите, особено ако купувате директно от някой от не толкова известните китайски магазини. Това може да е проблем, ако изберете TV box, който трябва да настроите и персонализирате сами.

Ако нямате технически познания, най-добре е да изберете реномирана или по-разпространена марка, тъй като те предлагат активни форуми за поддръжка, страници с често задавани въпроси и техническа поддръжка чрез имейл, чат на живо или по телефона.

Xiaomi, MXQ и Skystream имат много добри екипи за поддръжка според съществуващите си клиенти.

Актуализации „On the Air“

Редовните актуализации на фърмуера са важни, за да поддържате безпроблемно работата на TV box-a. Изненадващо, дори и през 2020 г. не всички производители предлагат актуализации на фърмуера!

Или ако го правят, то този процес е твърде сложен за повечето не толкова технически грамотни потребители:

Ще трябва да изтеглите файла на вашия компютър, да го прехвърлите на USB или SD карта, след това да го копирате на вашето стрийминг устройство и да го актуализирате ръчно. За много хора това е твърде много!

За да избегнете тези усложнения, уверете се, че избраният от вас модел предлага актуализации на фърмуера по Интернет (OTA).

Свързаност

Естествено, за да ползвате вашия TV box пълноценно ще ви е необходима интернет връзка, за да стартирате, да работите и да получите достъп до любимите си приложения и да гледате видео съдържание.

Трябва да имате предвид три неща:

Скорост на връзката

Уверете се, че скоростта на вашата интернет връзка съвпада с необходимата за поточно съдържание в желаното от вас качество. За да гледате съдържание със стандартна разделителна способност, имате нужда от поне 3Mbps скорост на изтегляне. За стрийминг на HD съдържание са необходими минимум 5Mbps, а за 4K UHD стрийминг връзката ви трябва да бъде поне 25Mbps.

Ако не сте сигурни в скоростта на вашата интернет връзка, попитайте вашия доставчик на интернет услуги или направете тест за скорост (например на fast.com).

Ethernet или WiFi

В зависимост от избрания от вас модел TV box, или трябва да го закачите към Ethernet кабел или да използвате WiFi, за да ползвате интернет. Както споменахме по-горе, потокът с по-висока разделителна способност изисква по-бърза интернет връзка, но качеството на видеото все още може да варира значително, ако го предавате през WiFi в сравнение с Ethernet кабел.

Най-добрият вариант е да използвате кабела, но ако това не е опция, уверете се, че вашата WiFi връзка се осигурява от качествен безжичен рутер с повече мощност.

Gigabit Ethernet

Ако имате съвременен Gigabit Ethernet рутер и искате да включите TV box-а си в него, уверете се, че той също поддържа Gigabit Ethernet. Повечето евтини модели на пазара днес поддържат само скорости от 10 до 100Mbps. Само по-новите (и по-добри) боксове могат да се справят със скоростите на Gigabit Ethernet до 1000Mbps.

5.1 Аудио преминаване

За да не правите прекалено сложни неща, аудио проходът е просто функция, която ви позволява да изпращате аудио сигнала от поточното си поле до друго устройство, без да влияете на качеството му.

Ако сте създали система за домашно кино и искате пълно изживяване за домашно кино, избраната от вас кутия трябва да има най-малко 5.1 аудио преминаване. Ако възнамерявате да използвате само телевизионните си високоговорители, тази функция не е толкова важна.

Както и да е, повечето Android TV кутии в наши дни идват с някаква проходима способност и много от тях са с 5.1 съраунд звук.

USB портове

Ако смятате, че може да искате да включите безжична мишка или клавиатура за по-лесна навигация или да гледате филми от външно устройство с памет, вероятно ще ви е необходим повече от един USB порт. Уверете се, че избраната от вас кутия има 2 или 3 порта и че поне един от тях е USB 3.0.

USB 3.0 е много по-мощен и по-бърз от USB 2.0. Въпреки че скоростта не е проблем, когато става въпрос за устройства като клавиатури и високоговорители, ще ви е необходим USB 3.0 порт, ако планирате да предавате съдържание от външния си твърд диск.

Само 3.0 порта може да осигури постоянно добро качество на видеото.

HDMI 2.0

Независимо дали вашата кутия се предлага с HDMI 2.0 е важно, ако искате да предавате много 4K UHD съдържание. Платформи за стрийминг като YouTube, Hulu, Netflix и други вече поддържат 4K стрийминг на определени устройства, но ще получите гладко качество без буфериране, само ако вашата кутия с Android поддържа HDMI 2.0 също.

По-новият 2.0 има по-голяма честотна лента от стария HDMI 1.4 и по този начин е в състояние да възпроизвежда 4K съдържание при постоянни 50-60 fps.

Как се настройва Android TV Box?

Настройването на новият ви Android TV box е супер лесно. Първо включете всички кабели според инструкциите и след това го свържете към Internet чрез WiFi или Ethernet (по същество това е същият процес като свързването на телефона ви към вашата мрежа).

След това проверете за актуализации на софтуера и фърмуера, ако те не стартират автоматично. След това сте готови да започнете да инсталирате приложения и игри от Google Play Store и/или Amazon App Store и задължителните медийни плейъри като Plex и Kodi.

За допълнителна информация, моля, прочетете инструкциите на производителя.

Как да използвате Android TV Box-а си?

Android TV боксовете са много подобни на телефоните и таблетите с Android, така че те работят по същия начин. Ако не сте използвали тази операционна система преди, може и да ви е малко сложно отначало, но всъщност работата е много лесна и проста. В зависимост от вашия модел TV бокс и операционната система Android, на която работи, интерфейсът може да се различава.

Освен да изтегляте всякакви приложения от Google Play Store, можете също да използвате TV бокса, за да гледате филми и телевизионни предавания, да слушате музика, да играете игри, да сърфирате в Интернет и много други.

Как работи Android TV Box-а?

Android TV бокса работи на операционна система Android и се държи точно като таблет или смартфон. В сравнение с мобилните телефони, той има по-добри опции за вход / изход и възможност за свързване на други устройства като клавиатура, безжична мишка, високоговорители, безжично дистанционно и т.н.

Първо трябва да свържете бокса към телевизора си чрез HDMI кабел и след това към интернет чрез Ethernet или WiFi. След като настройката приключи, можете да започнете да изтегляте игри и приложения.

Кой Android TV Box е най-добрият?

Най-добрият Android TV бикса за 2019-2020 г. е моделът Nvidia Shield. Предлага се и в версия Pro, като и двата се предлагат с водещия процесор Tegra X1 на Nvidia, Android 8.0 Oreo и могат да предават Netflix, Amazon Prime Video и YouTube в 4K UHD качество.

Amazon Fire TV Stick 4K е с най-добрата „лесна настройка“, а също и е сравнително евтин. Подходящ е за тези, които искат само да гледат филми и телевизионни предавания в 4K качество.

Популярни приложения за Android TV Box

Основният интерес към Android TV Box устройствата е свързан с приложенията, които могат да бъдат инсталирани на тях. Наред със стандартните платени приложения за видео стриминг, като HBO GO, Netflix, Hulu, Amazon Video и мн. др., има и такива, които ви осигуряват безплатен достъп до актуални филми, сериали и телевизионни предавания. Най-известното и разпространено приложение за тази цел е KODI. Неговото развитие и поддръжка стават основна предпоставка Android TV Box-овете да се разпространят толкова много през последните няколко години.

Чрез KODI можете да свържете устройството към много сървъри по света, които предлагат достъп до нови и стари филми, и не по-маловажно, до онлайн телевизия.

Настройката няма да затрудни средно технически грамотен човек, но има и хора, които са готови да я направят вместо вас срещу заплащане.

Освен КОДИ, има и други приложения, които можете да използвате за гледане на телевизия и филми онлайн:

Приложения за гледане на онлайн телевизия:

  • SPB TV
  • Beamly TV
  • BG Online TV
  • BGCN.TV
  • Bulmedia TV
  • Crackle

Приложения за гледане на филми: 

  • Kodi
  • Terrarium TV (не е налично в Google Play)
  • Stemio (не е налично в Google Play)