Струват ли си телевизорите TCL?

Поглед към една от най-бързо развиващите се телевизионни марки на българския пазар (и не само)

47376
Мнение за телевизор TCL

„Да си купя ли TCL телевизор?“

Това е въпрос, на който може да е трудно да се отговори, когато сте на прага на нова покупка на телевизор през 2020г. С толкова много модели телевизори в наши дни, много от които на сравнително нови брандове (TCL включително) изборът дори и при определен бюджет е доста сложен.

Ето защо ние от Televizori.eu съставихме това ръководство за таз китайска марка електроника, така че ако някой TCL телевизор влезе във Вашия шортлист, да знаете дали е най-подходящият за вас.

Виж топ модели телевизори TCL тук

TCL не съществува от толкова дълго време, колкото много от основните играчи на телевизионния пазар, но през последните години се превърна в един от най-големите производители на телевизори в света. Според статистически данни от различни проучвания, TCL е или на второ, или на трето място, по брой продадени телевизори в световен мащаб – на косъм с LG, но твърдо след пазарния лидер Samsung – но спокойно можем да кажем, че определено е от основните играчи на TV пазара.

TCL 2020 TV: всички TCL телевизори, идващи тази година

Въпреки че най-много потребители на марката има в родината Китай, през 2020г. TCL доставя телевизори по целия свят, със силно присъствие в САЩ, Европа, Австралия и Югоизточна Азия. (За България името не е толкова познато, като се има предвид, че TCL започна да продава телевизори в БГ от съвсем скоро.)

И така, как телевизорите на TCL се представят спрямо конкуренцията и струват ли си парите?

Да си купя ли TCL телевизор?

Основното предимство на TCL на телевизионния пазар е агресивното му ценообразуване. Фирмата произвежда телевизори в голям мащаб и прехвърля много от спестяваният от това огромно производство на потребителите в опит да спечели клиенти по целия свят. Ако търсите евтин телевизор, който предлага най-много за цената си, TCL е много добър избор – особено това важи за телевизори с много големи размери.

Марката е специализирана в евтини 4K телевизори, сред които в Европа са достъпни сериите DP608, DP628 (43in, 50in, 55in), DP648 (43in, 50in, 55in и 65in) и DC748.

С цените, започващи от едва 500 лева за 40-инчов смарт TCL телевизор, не е чудно, че хората се изкушават.

Но дали TCL телевизорите са добри? И трябва ли да купите такъв, ако забележите добра сделка?

Кратък отговор: Ако търсите евтин голям 4K телевизор – TCL е вашата марка телевизори.

Ако вашият приоритет е размерът на екрана и пикселите на килограм, моделите TCL телевизори със сигурност си струва да се разгледат – особено ако не притежавате TV box и искате телевизор с вграден смарт модул. За средностатистическият потребител TCL телевизорът ще е съвсем ОК. Онези, които след истинското великолепие на 4K HDR възпроизвеждането, обаче, може да искат да обмислят по-премиум предложение.

Ако мисълта да се откажете за 55-инчов или 65-инчов телевизор Ви кара да се потите заради сумата, която трябва да излезе от портфейла Ви, знайте, че TCL няма да ви разочарова  – тази марка предлага всичко на добра цена – от 32-инчови дисплеи до масивни 75-инчови екрани.

Винаги трябва да се има предвид въпросът за съотношението цена/качество, тъй като по-евтините телевизори почти неизбежно вървят под ръка със спад в качеството спрямо по-скъпите марки.

Обработката на изображения често е първото нещо, което страда при т.н. „изпиляване на цената“, тъй като основните процесори не могат да се справят наистина с изискванията на телевизора с висока резолюция. Телевизорите на TCL не са върхът на сладоледа в това отношение, че все пак осигуряват добра динамична картина.

Разделителната способност 4K все по-често е норма за смарт телевизорите в наши дни, което е чудесно за тези, които искат да гледат телевизия и филми с детайлно Ultra HD качество. Често на хартия ще получите и HDR, въпреки че телевизор под 1000 лв обикновено няма спецификации, които наистина да извлекат разширената цветова гама на HDR – така че имайте предвид, че евтин 4K HDR телевизор от TCL няма да предостави същата картина като телевизор с по-висок клас.

CL 6-Series (65EP660) е един от любимите ни телевизори под 1600 лева4K UHD Телевизор TCL LED Smart Android , 65 inch 65EP660,

TCL UK телевизори: TCL DP608, DP628 и DP648

Ще се съсредоточим върху най-продаваните телевизори TCL DP608, TCL DP628 и TCL DP648. С 4K резолюция, HDR10 и Hybrid Log Gamma (HLG) поддръжка, както и Freeview Play, предлагащи Netflix и YouTube приложения за 4K съдържание и различни приложения, които могат да бъдат инсталирани за SD и HD съдържание. Не е сигурно дали Amazon Prime Video е наличен в телевизорите на TCL – ако не е, потребителите на тази услуга за стрийминг на видео ще трябва да го получат чрез бюджетен TV box, като Google Chromecast или Amazon Fire TV 4K Stick.

Моделите DP648 ви осигуряват широка цветова гама и яркост + обработка на TCL в обхвата на DP608, но нивата на яркост все още са максимални от 320 нита, така че тези телевизори наистина няма да използват максимално HDR съдържание. Отново, на тази цена може би не трябва да очаквате от тях кой знае какво, но това означава, че не бихме бързали да ги сдвояваме с 4K Blu-ray плейър – съвет.

За не-HDR съдържание обаче те трябва да се представят отлично, когато става въпрос за яркост. И можем само да се надяваме – особено като се има предвид популярността на марката в чужбина – че нивата на техния цвят, детайли и острота също са ОК.

Марката TCL е използвала редица операционни системи за своите телевизори през годините, така че си струва да се уверите, че получавате актуална платформа за смарт телевизор с вашия модел. Много от моделите от средния клас използват интелигентната платформа Roku TV и създават лек, обмислен интерфейс с изобилие от любимите ви поточни приложения като Netflix, Hulu и Amazon Prime Video.

Други TCL модели, като DP648, използват много по-разпространената Linux операционна система. Повечето TCL телевизори, които излизат тази година, ще имат същата операционна система Android в опит да се стандартизират в цялата платформа и са добра всеобхватна интелигентна платформа, използвана също от Sony и Hisense.

TCL има някои по-експериментални телевизионни дизайни от време на време, макар и до голяма степен по-близки до родния си пазар в Китай. Скоро се появи и TCL 8-Series 8K QLED, което бележи началото на навлизането на TCL в свръхвисоките резолюции 8K.

Също така си струва да се отбележи, че TCL не поддържа HDR10 +, като се придържа към водещия формат Dolby Vision за повечето си телевизори, макар че това наистина ще има значение, ако планирате да гледате много често HDR формати.

За съжаление изборът на TCL телевизори в България все още е доста ограничен, но все пак има достатъчно добри модели, които си струва да разгледаме.