Колко голям телевизор да си купя?

37108
от какво разстояние се гледа телевизор според размера

Напоследък става все по-трудно обикновените потребители да се ориентират правилно на пазара за техника. Да вземем за пример избора на телевизор. На пръв поглед може да ви се струва, че не е кой знае какво – просто разглеждате онлайн няколко модела телевизори и си взимате този, който най-много ви допада визуално и на хартия.

Но започнете ли да разглеждате се оказва, че шансът за грешка никак не е малък. Това се дължи най-вече на огромното разнообразие от модели, кой от кой по-добри, по-нови или с повече екстри.

Днес сме решили да се спрем само на един критерий при избора на телевизор, който обаче, често е пренебрегван от потребителите. Става дума за размера на телевизора.

Телевизори с размер до 32″ Телевизори от от 40″ до 43″

Телевизори от 49″ до 50″ Телевизори с 55″ екран

Телевизори с екран над 65″

Вероятно вие, както и повечето  хора, мислите, че колкото по-голям е телевизора, толкова по-добре. В това донякъде има доза истина, но все пак ви съветваме да се доверите на следното правило: когато застанете пред някой телевизор, най-важното е вие да виждате добре и да не натоварвате очите си.

Сега ще ви запознаем с една формула, по която можете да изчислите колко точно голям телевизор да си вземете, спрямо разстоянието, от което ще го гледате, за да останете максимално доволни.

подходящо разстояние до телевизора според размера
Схема с препоръчително разстояние за гледане на телевизор спрямо размера на екрана

Формула за разстояние до телевизора при Full HD

Измерете в къщи разстоянието от потенциалното място на телевизора до мястото, от което ще го гледате в метри и го умножете по 25. Така ще разберете колко инча да е вашият телевизор. Например, ако измереното разстояние е 2 метра х 25 получавате 50, значи 50 инчов телевизор е напълно достатъчен за стаята ви.

Съответно, ако разполагате с цели 3 метра, можете да си позволите 75 инчов модел.

Формула за разстояние до телевизора при 4k

Горната формула се отнася за Full HD телевизорите, а когато става дума за 4K телевизори, нещата стоят по малко по-различен начин.

Например 60 инчов 4К телевизор е удачно да се гледа от 2 метра. Това се дължи на факта, че 4К екраните показват много по-ясна и чиста картина и вие ще може да се насладите на детайлите, ако сте по-близо до самия телевизор.

Малки и средни размери телевизори

Малките телевизори с плосък екран са идеалният размер на екрана за вашата спалня или кухня. За още по-малки пространства като тавани, каравани или лодки може да изберете малък телевизор (има и такива на 12V). Под малък най-често се разбира 22- инчови до 32-инчови телевизори, които са идеални за гледане на разстояние до 1 метър. Средните размери телевизори от 26 до 38 инча са идеални за голяма спалня или по-малък хол/всекидневна, с разстояния за гледане от 1 до 1,5 метра.

Съвременните телевизори са много тънки, което прави възможно монтирането на по-големи размери на екрана в компактни помещения.

Телевизори с голям екран

За пълнпоценно и увлекателно изживяване при гледане в средна по размер дневна (или просторна спалня), с идеално разстояние за гледане на телевизия от 2 до 2,5 метра, Ви е необходим телевизор с поне 39″ екран.

По-голямото жилищно пространство или ако искате да имате домашно кино се изисква по-голям телевизор, като за разстояния за гледане над 3 метра, минималният препоръчителен телевизор е с размер на екрана над 51 инча.