Колко голям телевизор да си купя?

Kolko golyam televizor

Напоследък става все по-трудно обикновените потребители да се ориентират правилно на пазара за техника. Да вземем за пример избора на телевизор. На пръв поглед може да ви се струва, че не е кой знае какво – просто разглеждате онлайн няколко модела телевизори и си взимате този, който най-много ви допада визуално и на хартия.

Но започнете ли да разглеждате се оказва, че шансът за грешка никак не е малък. Това се дължи най-вече на огромното разнообразие от модели, кой от кой по-добри, по-нови или с повече екстри.

Днес сме решили да се спрем само на един критерий при избора на телевизор, който, обаче, често е пренебрегван от потребителите. Става дума за размера на телевизора.

Вероятно вие, както и повечето  хора, мислите, че колкото по-голям е телевизора, толкова по-добре. В това до някъде има доза истина, но все пак ви съветваме да се доверите на следното правило: когато застанете пред някой телевизор, най-важното е вие да виждате добре и да не натоварвате очите си.

Сега ще ви запознаем с една формула, по която можете да изчислите колко точно голям телевизор да си вземете, за да останете максимално доволни.

Измерете в къщи разстоянието от потенциалното място на телевизора до мястото, от което ще го гледате в метри и го умножете по 25. Така ще разберете колко инча да е вашият телевизор. Например, ако измереното разстояние е 2 метра х 25 получавате 50, значи 50 инчов телевизор е напълно достатъчен за стаята ви. Съответно, ако разполагате с цели 3 метра, можете да си позволите 75 инчов модел.

Тази формула се отнася за Full HD телевизорите, а когато става дума за 4K телевизори, нещата стоят по различен начин. Например 60 инчов 4К телевизор е удачно да се гледа от 2 метра. Това се дължи на факта, че 4К екраните показват много по-ясна и чиста картина и вие ще може да се насладите на детайлите, ако сте по-близо до самия телевизор.

Сподели